maszol onkentes2Mit jelent önkéntesnek lenni és zsebpénzért dolgozni egy külföldi államban? Munka, tanulás, vagy fejlődési lehetőség? Hogy látja ezt a program koordinátora és mit gondolnak a fiatal önkéntesek, akik már túl vannak a tűzkeresztségen? Az aktuális kiírások apropóján néztünk szét az önkéntes munka lehetőségei között.

„Minden fiatalnak csak azt tudom mondani amit egy lány pólóján láttam Terceira sziget kikötőjében: Ébredj és váltsd valóra az álmaid!" – hangzik a felhívás L. Árpádtól, aki az Azori szigeteken vállalt önkéntes munkát egy kulturális központnál, és évek múltán is határozottan emlékszik az ott szerzett élményekre, melyek egész életére meghatározó értékrendet mutatnak.

„Az ember a saját sorsának kovácsa. A döntést kell meghozni és attól kezdve minden úgy megy mint a karikacsapás. Természetesen, mint minden új dologgal, ezzel sem voltak elvárásaim. Egyszerűen belevetettem magam az ismeretlenbe és elengedtem az evezőket. A jó székely egyetemista gyomor szokva van az új helyzetekhez, így aztán amin a nyugati résztvevők a szájukat elhúzták, azon én mosolyogva jóllaktam" – írja beszámolójában.

maszol onkentes4

A gyergyószentmiklósi K. Judit, aki a németországi Putzbrunnban a Clemens-Maria Kinderheim gyerekotthonban teljesített szolgálatot, úgy fogalmazott, a munkáját nem is érzi igazán munkának, ugyanakkor élmények hosszú sora mutatja be a meglátogatott helyeket: a BMW gyárat, a világhírű Müncheni Cirkus Kront, a bepillantást a város éjszakai életébe.
P. G. Kiskunhalason vállalt önkéntes feladatokat, úgy véli, ennél tartalmasabb időtöltést nem is kívánhat magának. „Örülök, hogy nekifogtam az önkéntességnek érzem, hogy segíteni fog és sok mindent meg fogok tanulni az elkövetkezendő évben. Bátran állok elébe, kíváncsisággal" - írja.

 

Csak el kell dönteni és elindulni

Évente több alkalommal is lehetőség adódik a fiatalok számára, hogy külföldön végzett önkéntes munka által tapasztalják meg, milyen az, amikor fiatalon valóra válnak az álmok. Az EVZ (Európai Önkéntes Szolgálat) mindenkinek megváltoztatja az életét. Akik bátorságot vesznek arra, hogy fiatalon nekilendüljenek a világnak, kalandot és fejlődési lehetőséget kínálva fel maguknak, azok számára vannak jelenleg is vannak aktuális kiírások, június 30-i határidővel.

Az önkéntes munka intézményesített kezdetei az első világháborút követő újjáépítés időszakára nyúlnak vissza. Az első önkéntes csoportok a háborúban elpusztult épületek újjáépítésében segédkeztek. A harmincas évek elején, az 1929-es válságot követő gazdasági recesszió idején a kormányok eljátszadoztak azzal a gondolattal, hogy a fiatalok önkéntes munka programjait a munkanélküliség orvoslására használják fel.

 

Az önkéntesség, mint lehetőség

Bár Romániában még nem annyira, de ahogy egyre nyugatabbra haladunk, mind nagyobb és nagyobb teret hódít az önkéntes program: egy-egy kínálkozó lehetőséget a spanyolok csapatosan használnak ki. Székelyföldön mondhatni a kalákákban gyökerezik az önkéntes munka, ám ez merőben mást jelentett dédnagyanyáink idejében és mást jelent ma.
„Nem minden fiatal végzősnek adatik meg a lehetőség, hogy mielőtt munkába állna, még szétnézhet a nagyvilágban. Aki azonban megteheti, és az élet nem kényszeríti rá, hogy középiskola vagy egyetem után azon nyomban megragadja a munka végét, az használja ki a lehetőséget, hiszen minden ilyen önkéntes munka kicsit közelebb visz önmagunkhoz. Ha pedig van olyan szerencséje, hogy az általa megszeretett szakmát tudja gyakorolni, az már csak hab a tortán. Én csak ajánlani tudom" - mondta András Gabriella nevelési tanácsadó.

Amit az Eurodyssey-ről tudni érdemes: Eurodyssey az Európai Régiók Közgyűlésének csereprogramja (Assembly of European Regions AER), mely 18-30 év közötti munkakeresőknek teszi lehetővé, hogy külföldön vegyenek részt szakmai gyakorlaton, 3-7 hónapig terjedő intervallum idejére. Pályázni csak Eurodyssey tagországból lehet, diplomával rendelkezőknek, alap idegen nyelv ismerettel. A programban résztvevő: ösztöndíjat kap, nyelvkurzuson vesz részt, szállást biztosítanak a számára, szakmai gyakorlatozásra van lehetősége, egészségügyi biztosított státusban van és a végén egy elismervényt is kap a megszerzett kompetenciákról. Az itt kapott ösztöndíj értéke többszörös a EVS zsebpénzének. Románia 6 megyéje között Hargita megyében is elérhető ez a lehetőség, a pályázónak a Hargita Megyei Tanács ezzel foglalkozó munkatársát kell keresnie.


Ami a fiatalok lehetőségeit illeti, napjainkban egyre több rendszer épül ki, melynek központjában az önkéntes munkavégzés és az ezen keresztül megszerezhető gyakorlati tudás áll, részletezi a program adottságait Ambrus Rita, az EGYIK (Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért) önkéntes koordinátora. „Aki belevágnak azt mondják nagyon nagy buli, amit az életbe csak egyszer vehetsz igényben 12 hónap erejéig. Az EVS biztos változást, pörgést hoz minden önkéntes életébe", adja meg a lendületet a kihívás vállalásához Ambrus Rita. Aktuális kiírások részletei az egyesület honlapján elérhetők.

lovasz onkentes1

Önkéntesek az Azori szigeteken / Fotó: Facebook

Mit kínál az EVS? Az Európai Unió Ifjúsági programján Youth in action-on keresztül működött 2013-ig. 2014-től egy újabb 6 éves ciklus kezdődött el, melyben az ifjúsági programok az Erasmus+ fedőnév alatt futnak. Önkéntes tevékenységre alapuló projekt finanszírozására, az önkéntest fogadó szervezet tehet le pályázatot az adott ország ifjúsági ügynökségénél. Az önkéntes teljes ellátásban részesül, melynek költségeit a koordináló szervezet biztosítja, zsebpénzt kap, nyelvkurzusra jár, képzéseken vesz részt.

 

Határtalan lehetőségek határon innen és túl

Gyergyószentmiklóson az EGYIK egyesület (ifikozpont.ro) rendelkezik önkéntesek küldéséhez szükséges akkreditációval. Jelenleg két darab hirdetett projektje van Kaposvár illetve Szeged városokban, 12 illetve 10 hónap erejéig. Jelentkezhetnek 17-30 év közötti fiatalok. Jó ha a jelentkező alap szinten beszél angolul, világosít fel a részletekről a program koordinátora.

Mi fán terem a Help Exchange (HelpX)? Az alapokat Rob Prince, angol állampolgár helyezte le 2001-ben, kiépítve egy hatalmas rendszert, ahol potenciális önkéntes segítők és szállást is adó munkaadók egymásra találhatnak. Az ilyesmi kalandban gondolkodó választhatnak Ausztrália 3944 farmja, Új-Zéland 2498 farmja, Európa 48 országában összesen 5839 helyszín, az amerikai kontinens 34 országában összesen 2324 munkaadója, Ázsia 23 országa 631 farmja, Afrika 17 ország 168 farmja illetve Óceánia 23 helyszíne közül. A munkavégzés helye sokszor egy farm, mezőgazdaságra szakosodott termelő egység.

 

Szerző: Csibi Márti
Megjelent az Új Magyar Szó portálon

Go to top