Szombat délben zárult a Hargita megyebeli ifjú diáktanácsosok számára szervezett I. DÖK-Start, azaz Diákönkormányzati gyorstalpaló tábor. A Hargita Megyei Magyar Diáktanács (HaDiT) által szervezett négy napos program alatt harminchat fiatalt sikerült a megye különbözõ településeirõl bevezetni az ifjúsági szervezetek életébe, különbözõ szakmai elõadásokat, és a csoportmunkák révén, tapasztalatszerzé si lehetõséget nyújtva nekik.

dokstart3A program Gyergyószentmiklóson zajlott, a Szent Benedek Tanulmányi Házban. A résztvevõk humánerõforrás, projekt- és pályázatmenedzsment, diákönkormányzat adminisztráció, illetve életvezetés témákban hallhattak elõadásokat. Ezek mellett hét-nyolc fõs csoportokra osztva, két-két csoportvezetõ segítségével minden nap néhány órás csoportmunkák alkalmával mélyíthették el a hallottakat különbözõ játékok, gyakorlatok révén. A tábor folyamán ezeknek a csoportoknak egy-egy rendezvényt kellett szervezniük a táborlakók számára, így helyezve gyakorlatba az ismereteiket. Ezáltal utolsó este a résztvevõk egy igen színes programon vehettek részt, ami bizonyította munkájuk eredményességét.

A csapatmunka mellett a tábor a résztvevõk személyes fejlõdésére is nagy hangsúlyt fektetett. Erre szolgált az életvezetés témájú elõadás, illetve az esti csoportfoglalkozá sok, ahol gyakorolhattak meditatív írást, valamint írásba foglalhatták személyes céljaikat, amiket borítékoltak, és az általuk meghatározott idõpontban a szervezõk eljuttatnak hozzájuk.

A tábort Kotró Karola, a HaDiT elnöke, és Dániel Botond, az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért szervezet alelnöke, egyben a tábor szakmai vezetője zárták. Tudatták a résztvevõkkel, hogy a tábornak lesz folytatása is: egy képzéssorozat diáktanács vezetõknek, melyre szintén várják az érdeklõdõket. A HaDiT reményei szerint a DÖK-Start elérte célját, és ez a helyi diáktanácsok munkájában nyilvánul majd meg.

A DÖK-Start a Szülőföld Alap, az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért (EGYIK), a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT), illetve a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) támogatásával valósult meg.

Vass Zsuzsa
HaDiT PR felelős

A Diákönkormányzati Gyorstalpaló tábor második napján a projektmenedzsment alapjaival illetve pályáztírással ismerkedhettek meg a résztvevők.

dokstart2A délelőtt folyamán Csáki Rozália előadásán többnyire rendezvényszervezés témában sajátíthattak el különböző ismereteket, melyek nagy mértékben segíthetik munkájukat a továbbiakban, diáktanácsaik színvonalas rendezvényeik megszervezésében. Ugyanakkor egyszerűbb pályázati lehetőségekkel, az ilyen források kihasználásának módjával ismerkedtek meg a résztvevők. Elmondásuk szerint a diáktanácsaik fő problémája a korlátolt anyagi helyzet.

Egy a délutáni csoportmunka nyújtott lehetőséget egy ötletbörzére, ahol csapatok táborlakók számára megszervezendő rendezvény alapötleteit fogalmazhatták meg.

A célok eléréséről, a sikerről, a mentalitásról és az énképrőlesett szó Köllő Dávid előadásán, életvezetés témában. Ez az leőadás a résztvevők személyes fejlődését, céljaik megfelelő módon történő kitűzését hivatott elősegíteni.

A nap legmozgalmasabb részén, a három órás esti játékban a csapatoknak egy diáktanács irodát és annak felszerelését kellett „megvásárolniuk", megküzdve a való élethez hasonló nehézségekkel. A nap végére fáradtan, de nagy lelkesedéssel számoltak be egész napos munkájukról a csapatok.

Vass Zsuzsa
Hargita Megyei Magyar Diáktanács
PR felelős

Kezdetét vette az első nagyszabású Hargita megyei diákönkormányzati gyorstalpaló, a DökStart!

A megnyitó ünnepségen előszőr Kotró Karola, a Hargita Megyei Magyar Diáktanács (HaDit) elnöke, egyben a tábor főszervezője, köszöntötte a résztvevőket. A köszöntők sorát Derzsi Szabolcs a Romániai Magyar Középiskolások Országos Szövetsége (Makosz) soros társelnöke folytatta, röviden bemutatva a Makoszt, mint országos ernyőszervezetet, annak célkitűzéseivel és fontosabb programjaival.

dokstart1"Örülök, hogy nem csak magatokra és a jelenre gondotok, hanem a jövőre és az utánpótlásra is!"-ezekkel a szavakkal kezdte Csedő Zsófia a Hargita Megyei Ífjúsági Igazgatóság vezetője köszöntő beszédét, majd kitért az önkéntesmunka előnyeire illetve a diáktanácsos élet egyes részleteire, annak nehézségeire és hasznosságára.

Dániel Botond, az Egyesület a Gyergyói Ífjúsági Központért szervezet alelnöke, illetve a tábor szakmai vezetője, röviden bemutatta az általa képviselt szervezet programjait, majd arról beszélt az ífjú diáktanácsosoknak, hogy mit is jelent a tábor szakmai vezetése.

A megnyitót követően a résztvevők csoportmunkán vettek részt, mely során, interaktív játékok segítségével jobban megismerhették egymást. Ebéd után Filer Lóránd, tréner, kalauzolta be röviden a résztvevőket a Humánerőforrás menedzsment világába. Az interaktív beszélgetés központi témája a jó csapat kialakításának és fenntartásának módja volt.

A beszélgetésben tanultakhoz kapcsolódott az ezt követő játék, melyben a dt-s "palántáknak" csapatban kellett dolgozniuk és a csapatmunkához szükséges következtetéket vontak le. A nap csoportjátékokkal majd egy beszélgetéssel zárúlt mely során, a már kissé fáradt, de annál nyíltabb és bátrabb, résztvevők bemutathatták iskolájuk dt-jét.

Szenyes Szilárd,
HaDiT

Nagyszerű képzési programot talált ki a Hargita Megyei Magyar Diáktanács (HADIT) a középiskolás fiatalok számára. Az EGYIK jogi hátterét felhasználva a HADIT vezetői a Logical Framework kft munkatársaival közösen pályázatot írtunk a Szülőföld Alaphoz. Sikeresen, mivel 500.000 forint támogatást nyertünk a program számára.

A Hargita Megyei Magyar Diáktanács (Hadit) 11 középiskolai diákönkormányzatot tömörít, amelyek Hargita megye 5 nagyobb településén működnek. (Csikszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Székelykeresztúr, Maroshéviz). A Hadit célja a megyében működő középiskolás diáktanácsok segítése, hogy azok minél hatékonyabban és eredményesebben tudják betölteni szerepkörüket (érdekképviseletet, rendezvényszervezést, diákok képzését). Mindezek mellett megyei programokat is szervez, amelyek több diákot megmozgatnak mint az egyes diáktanácsok projektjei külön-külön. Annak ellenére hogy a szervezet csupán 1 éve alakult és még jogi bejegyzése sincs, több megyei és országos programot valósított meg.

A HADIT-tal már egy ideje elkezdtünk együtt dolgozni. A Pump your Project táborunkba is meghívtuk őket a visszalépő belga partner helyére. A tábor után alakult ki lassan az ötlet, hogy a jövőben segíthetnénk jogi hátterünkkel a HADIT működését, pályázatokat adhatnánk le közösen, valamint a szervezet nevében. Ez a pályázat együttműködésünk első eredménye.

A projekt során a jogi hátteret biztosítjuk, valamint részt veszünk a kommunikációs feladatokban is. A "Légy pozitív!" Ifjúsági Műsor egyik soron következő adásának fő témája lesz a DÖK-Start tábor.

A HADIT-ról, a képzési programról és a DÖK-Startról a Jelenlegi projektjeink menüpontnál olvashattok többet.

Az igény

Általánosan létező kihívás az ifjúsági szervezetek életében a gerenációváltások áthidalása. Ez a kihívás a középiskolás szervezetekre méginkább érvényes, hiszen a fiatalok csupán 1-2 évet tudnak tevékenykedni a szervezetben.

A HADIT-ban tevékenykedők nagyrésze jelenleg 11. osztályos vagy végzős diák. A csapat és a szervezet legfontosabb igénye idén az utánpótlás és a folyamatosság biztosítása. Az elmúlt egy év alatt bebizonyosodott, hogy a megye-szintű együttműködés életképes és eredményes, a szövetség nagyobb társadalmi hatást tudott kifejteni mint a kisebb iskolai diáktanácsok külön-külön.

A projekt

Annak érdekében, hogy kivédjük a generációk változásának veszélyeit, a fiatalok eddigi munkájának eredményeit továbbra is kamatoztatni lehessen és a szervezet fejlődni tudjon, egy továbbképzési projektet akarunk megvalósítani.

A projekt elsődleges célja a hargita-megyei fiatal középiskolások továbbképzése annak érdekében, hogy megyei szintű együttműködéseket és projekteket legyenek képesek megvalósítani. Közvetett célunk pedig a HADIT utánpótlásának és folyamatosságának biztosítása.

Bővebben ...

1. oldal / 2

Go to top