1. nap - Utazás, ismerkedés

Utazás szempontjából most a másik szélsőség volt érvényes: én utaztam a legkevesebbet :-) Gyergyóból Brassóba egy rövid vonatozás volt az egész. Aztán természetesen ha első este, akkor ismerkedés.

Délután 6-ra kellett megérkezni Brassóba, hat előtt 5 perccel érkeztem meg a szállodához, azt hittem elkéstem, végül kiderült, hogy a szervezőket leszámítva én vagyok az első. Az első két csapatot most hozzák mikrobusszal a bukaresti reptérről.

Az ARO Palace-ben voltunk elszállásolva. Első látásra de talán még napokig lenyűgöző volt, ez volt az első 5 csillagos élményem: csillogás, kényelem, meglátni, szemlélni és megtapasztalni azt, amit a felsőosztály engedhet meg magána. Arra mondjuk nem volt időnk, hogy kipróbálhassuk a szálloda által nyújtott szolgáltatásokat, hiszen alig volt szabadidőnk :-)) A kényelem viszont tényleg maximális pihenést nyújtott a képzés alatt.

A formálisabb megnyitót a nemzeti ügynökség képviselői tartották. Amint az az első találkozásokra jellemző eleinte elég feszült a hangulat, de néhány játékkal sokat lehet segíteni a problémákon. Első este két jó játékot játszottunk. Az elsőt gyors ranidnak hívják, két körben szembeültünk egymással, majd néhány percben egyetlen kérdést tettünk fel egymásnak. A külső kör minden kérdés után vándorolt tovább, így a játék végén kilenc személyről tudtunk meg egy-egy dolgot.

Ezeket egy lapocskán majd elhelyeztük egy táblára az illető neve mellé. A szabályok tisztázása nagyon kreatív módon történt, kis csoportokban felmérést kellett végezni különböző kérdésekről: cigarettázol-e, mivel motiválod magad a munkára, mennyi ideig zuhanyzol, milyen nyelveken beszélsz, vegetáriánus vagy-e, voltál-e már Brassóban, internetfüggő vagy-e, napi hány órát dolgozol, koránkelő-későnfekvő vagy-e? A felmérés végén pedig a trénerek elmondták az egyes kérdésekkel kapcsolatos tudnivalókat, mint a cigarettázási helyek, brassói kirándulás, munka nyelve, az étkezés, az internetezési lehetőségek, a munkaprogram, stb.

A szervezettebb ismerkedés után még a játéknál is lazább ismerkedésre váltottunk a welcome drink mellett, a szálloda halljában.

Bővebben ...

A gyergyószentmiklósi városnapokkal egyidőben, december 5-9 között szervezett nemzetközi képzést az Európai Unió ifjúsági programját Romániában koordináló nemzeti ügynökség (ANPCDEFP) Brassóban.

A képzés olyan szervezetek képviselői számára volt meghirdetve, akik nemzetközi önkéntes projekteket szerveznek vagy szeretnének szervezni, és ezen projektek során küldő, fogadó vagy koordináló szervezet szerepét töltik be. A SOHO-Romania nevet viselő képzés célja az volt, hogy segítse az önkéntes projektek minőségének javulását.

Különleges esélyben részesült néhány romániai fiatal, hiszen a képzés előtt egy héttel hirdették meg az üresen maradt helyeket. Két nap állt rendelkezésünkre pályázatunk elkészítéséhez és beküldéséhez, harmadik nap egy angol nyelvű telefonos interjún is átestünk, negyedik nap már érkezett a nemzeti ügynökség részéről az értesítő levél, csomagolhatunk, és következő héten szerdán már Brassóban találkozunk.

A brassói ARO Palace szállodában és konferenciaközpontban tartott képzésen nem csak a körülmények voltak ötcsillagosak, hanem a Darko Markovic és Maria Luisa Pagano SALTO trénerek által levezetett képzési program is magas színvonalú, tanulságos és érdekes volt. Különböző elméleti modellek, szimulációs játékok, tanulócsoportok, műhelymunkák sorozatával végigvezettek minket egy önkéntes projekt folyamatán. Megtanultuk és eljátszodtuk a partnerkeresést, a projekt megtervezését, az önkéntesek kiválasztását, megismertük a küldő, fogadó és koordináló szervezetek feladatait és szerepeit, kipróbáltuk az önkéntest segítő mentor szerepét. Különös hangsúlyt kapott a tanulás fogalmának körüljárása, hiszen az önkéntes program a különböző kultúrák megismerése mellett az önkéntes számára egy nagy tanulási tapasztalat is. Saját példánkon figyelhettük meg a különböző helyzetekben való tanulásunkat, és azt is megtanultuk, hogyan tudjuk segíteni az önkéntesünket a különböző tapasztalatai feldolgozásában.

A képzés része volt továbbá a különböző országokból jött fiatalok kultúrájának megismerése, nemzetközi esten vehettünk részt, illetve az esti beszélgetések is kiváló lehetőséget jelentettek az ismerkedésre. A képzésen Spanyolországból, Egyesült Királyságból, Németországból, Ausztriából, Finnországból, Magyarországról és Romániából érkeztek résztvevők. Lehetőségünk volt az ifjúsági szervezeteink bemutatására és együttműködések kialakítására. A képzésen részt vettek a nemzeti ügynökségek képviselői is. Érdekes volt megtapasztalni, hogy a pályázatot kiírók, elbírálók szintén barátságos és közvetlen fiatalok vagy fiatalosan gondolkodó felnőttek, akikkel lényegében egy csapatot alkotunk, hiszen az ők céljuk is az, hogy a fiatalok számára minél több és minél jobb minőségű program valósuljon meg a rendelkezésre álló uniós forrásokból.

Megtapasztalhattuk a nyitottságot és a segítőkészséget, hiszen a frissen alakult szervezetünket is elfogadták a pályázaton, részt vehettünk a képzésen. Az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért most van bejegyzés alatt. Célunk, hogy ifjúsági központot hozzunk létre és működtessünk a Gyergyói-medencében valamint bekapcsoljuk térségünket az európai uniós ifjúsági programok világába. A bejegyzés befejezésével el is kezdjük az önkéntes programok lebonyolításához szükséges akkreditáció megszerzését, és terveink szerint 2008-ban már különböző szervezeteknek közvetíthetünk önkénteseket. Ugyanakkor reméljük, hogy minél több gyergyói fiatalt segíthetünk abban, hogy külföldön, önkéntesként szerezzen érdekes élettapasztalatokat.

megjelent a Gyergyói Kisújságban

Go to top