avagy amit az Európai Önkéntes Szolgálatról tudni érdemes

 

Erre valószínű minden egyes a programban résztvett személynek megvan a saját különbejáratos véleménye. Én, aki ugyan csak külső szemlélője vagyok a jelenségnek, hasonló válaszokat kockáztatnék meg: 12 hónap arra, hogy egy új környezetbe szembesüljél önmagaddal, egy olyanban, amelynek még nincsenek előítéletei veled kapcsolatban. 12 hónap arra, hogy személyes célokat fogalmazzál meg, időt szánhass az önreflexióra, tapasztalatot szerez csapatmunkában, az emberekkel való munkában, önállóságod fejlesztésében, szakmai kompetenciáid kipróbálásában. 12 hónap arra, hogy úgy foglalkozzál magaddal, hogy közben másokon segítesz, hiszen az egész tevékenységed az önkéntes munka köntösébe van öltöztetve. 12 hónap arra, hogy egy kultúrát belülről ismerhess meg, egy olyan szempontból, ami az átlag turista számára nem elérhető.

Az önkéntes periódus alatt egy másik országba, egy számodra eddig ismeretlen szervezet, közösség mindennapjaiba kell bekapcsolódnod. Nagy valószínűséggel lesznek ott még hozzád hasonló sorsban levők. A program a nyelvoktatásról is gondoskodik, amennyiben nem Magyarország a célország. Ami biztos, hogy félre kell tenned az eddigi életed megszokott rutinját, ki kell tárnod a szíved az új kalandok iránt, másképp nem fogja tudni a program azt nyújtani amire hivatott. Hogy egyik önkéntesünket idézzem "Az EVS magával hordozza a változást. Erre fel kell készülni egy kicsit lelkileg." Az EVS arra is egy nagyon jó lehetőség, hogy megismerkedjél másik kultúrával (ákkal).

Az önkéntes projektek igen változatosak, csak, hogy néhányat említsek lehet kultúrával, ifjúsággal, sporttal, szociális munkával, kulturális örökség megóvásával, művészetek, polgári védelemmel, környezetvédelemmel vagy fejlesztési célú együttműködésekkel kapcsolatos projektekben résztvenni. Nincs kettő egyforma projekttevékenység, sem két egyforma projektkörnyezet, mit ahogyan két egyforma önkéntes sincsen és ettől ilyen szép ez a program. Az éppen aktuális élő projektekre a felhívást a http://www.youthnetworks.eu/ShowVacancy... oldalon lehet követni és ha az önkéntes kiválasztotta a számára megfelelőt, akkor kell keresni egy küldő szervezetet, akinek erre megvan a Nemzeti Ügynökség részéről az akreditációja, és az ők közreműködésüket kell kérni a jelentkezéshez. (Az akreditált szervezetek adatbázisát a http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm oldalán találod) A rendszer úgy van kitalálva, hogy az önkéntes áll annak középpontjában, megkapja a szükséges háttértámogatást mind a küldő mind pedig a fogadó szervezet részéről és személyre szabott mentor gondoskodik jóllétéről. Az Európai Önkéntes Szolgálat programja egy életben egyszer vehető igénybe.

 

Villáminterjú K. J. önkéntesünkkel:

A.R.: Mit üzennél egy most útnak induló EVS önkéntesnek?
K.J.: Tudjon "nem"-et mondani! Nem kell mindent elvállalni! Probáljon megnyílni az új emberek és kultúra fele, barátkozzon, ne zárkozzon be minden szabadidejében a szobajába, hanem minden lehetőséget megragadva partyzzon, kiránduljon, probáljon ki új dolgokat, ételeket és utazzon sokat! De (!) fontos az egyedül, önmagunkkal eltöltött idő is, ami a szinte megemészthetetlen, rengeteg sok élményen túlmenően a személyes fejlődésünket segítheti. Ha volt egy célunk, amit kitűztünk előre (pl. nyelvtanulás, jövőépítés, stb) azt tartsuk mindig szem előtt- belső sikerélmény érdekében :)

A.R.: Mi az amiért megérte neked útnak indulni?
K.J.: Még nem tudok mindent felsorolni szerintem...Új barátok a világ minden tájáról, a rengeteg utazgatás, amiben részem van, nyelvtudás, a bajor kultúra és szokások megismerése, gyerekpszichológiai és egyáltalán gyerekekkel való foglalkozásban tapasztalatszerzés, lelki megerősődés, önállósodás, pénzbeosztás, minőségi időtöltés, önmotiválás, stb, amit fejleszteni lehet...

 

Megjelent a Gyergyói Hírlapban

Szeretnél jelentkezni?

Szeretnél EVS önkéntes lenni? Regisztrálj a rendszerünkbe, és értesítünk amikor olyan lehetőséget találunk, amely érdeklődésednek megfelel.

Töltsd ki regisztrációs kérdőívünket!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Blénesi Enikő, EGYIK önkénteskoordinátor,
E-mail: blenesieniko@yahoo.com

Dániel Botond, EGYIK alelnök,
E-mail: daniel@ifikozpont.ro 
Telefon: 0740-053604

 

Go to top