Azt hiszem, mindannyiunk nevében szólhatok mikor aról beszélek; mennyire jól éreztük magunkat Olaszországban.

csaaaHa ezek után olasz szót, kifejezést hallunk egyből eszünkbe jut mind az , amit ott tapasztaltunk, éreztünk és megjegyeztünk. Hogy az elejénél kezdjem , amikor is megtudtuk ki is fog részt venni ezen az utazáson és már a névreszoló jegyeket is a kezűnkben tartottuk , valahol ott éreztük a tényét, hogy igenis hivatalosak vagyunk nyolcnapot eltölteni Olaszországban. Elnem mondhatatlan amit akkor éreztem mikor leszálltam a buszról és láttam a táblát: Asti

A megérkezésünk után sok más szorongás is volt bennünk. De mindazokat félre téve, nem feledtük- itt vagyunk végre!
Nem kis feladat napokon keresztül emberekkel foglalkozni, embereket foglalkoztatni. Minden nagyon egyszerűnek és jó dolognak tűnik, de igazán csak ők tudhatják mit éltek át igazából csak azért , hogy mindenki jól érezhesse magát. Nagyon jól össze hozták a dolgokat, szerintem minden kifogástalan volt Annyira figyeltek ránk, mindenkire, feladatokkal álltak elő, játékokkal színesítve a reggeli órákat, a csapatmunka fontossága is jelen volt. Mindenre figyeltek amire csak lehetett és ha kellett segítettek rajta. Figyeltek a változatosságra arra, hogy ne legyen unalmas egyszinű maga a környezet, és a különböző tevékenységek. Így kijelenthetem "kultúrák közötti kapcsolat" valóban kialakult mindenki számára!

Bővebben ...

A "Légy pozitív!" Ifjúsági műsor csapata Olaszországban volt március 26-április 5 között, ahol egy nemzetközi ifjúsági cserén vettek részt.
p1000622 1Sikerült feltölteni néhány képet a Galériába, így most ti is belepillanthattok abba, hogy milyen is volt az ifjúsági csere. Hamarosan élménybeszámolókat is olvashattok, valamint folyamatosan dolgozunk azon, hogy a tábor alatt készített felvételekből jó kis videóanyagokat készítsünk.

Kalandos utazás után, ma délután végre az egész csapat megérkezett Astiba, így most már mi is teljes létszámban tudunk részt venni a szombaton kezdődött ifjúsági csere programjában.

Nagyon jól esett olvasni Zsuzsa smsét délután: "Hello. Na megérkeztünk szerencsésen. És tök jó fejek ezek az emberek".

p1000077 1Már akkor sem tűnt könnyűnek az utazás, mikor szembenéztünk a 32 órás buszozással, azonban az igazi kihívás akkor állt elő, amikor Ericet és Zsuzsát hiányzó okmányok miatt nem engedék ki Romániából. Ügyintézések a határon, aztán a csapat elszakadt, Editke, Piroska és Olivér ment tovább, Zsuzsa és Eric maradt. Ők stoppoltak vissza Aradra, mi pedig telefontálunk, telefonáltunk, telefonáltunk. Sikerült szállást találjunk éjszakára nekik az aradi diáktanácsos ismerőseink segítségével, amit ezúttal is köszönünk szépen! Eric édesanyja pedig előbb a hiányzó papírok elkészíttetéséről érdeklődött, aztán kitalálták, hogy mivel épp Budapestről készült hazafelé Arad fele jön és átviszi ő Ericet a határon így nincs már szükség a felhatalmazásra és a hiányzó iratokra sem. Szombaton sikerült az utazást is megoldani, autóbuszt találni, és ma délutánra már meg is érkeztek Astiba, és csatlakoztak a többiekhez.

Bővebben ...

Február 20-22 között Astiban találkoztak a márciusi ifjúsági csere csoportvezetői. A találkozó lényegében egy előkészítő látogatás volt, amelynek az volt a fő célja, hogy elkészítsük az ifjúsági csere programját.

A találkozó során részletesen bemutattuk egyesületeinket és programjainkat. Sok információt ismertünk már, hiszen az olasz és német szervezetekkel már régi ismerősök vagyunk, a Pump Your Project program keretén belül többször is találkoztunk már egymással.

IMG 0198A németországi Rob Ears webrádió a JuKi 42 egyesület projektje. A rádió legfontosabb célja, hogy a fiatal zenészeknek megjelenési lehetőséget biztosítson, ezen kívül pedig párbeszédet szeretne létrehozni a különböző zenei kultúrájú, irányzatú fiatalok között. Az olaszországi Radio Dietro a VedoGiovani Asti egyesület webrádiója, és a Casa Dietro ifjúsági házban működik. A rádió célja, hogy egy alternatív információs teret hozzon létre a ház programjaival és különböző nemzetközi programokkal kapcsolatosan. A magyarországi Rádió 9-ről sokat nem tudtunk meg, mivel csoportvezetőjük sajnos nem tudott részt venni az előkészítő látogatáson.

Összefoglaltuk, hogy mi az ami eddig történt, melyek voltak a program eddigi lépései és hol van az a pont, ahol mi most bekapcsolódunk.

Ezután megbeszéltük a cserével (táborral) kapcsolatos elvárásainkat és céljainkat. Egyetértettünk abban, hogy elsősorban azt szeretnénk, hogy a fiataljaink szerezzenek egy nemzetközi, interkulturális tapasztalatot, hogy közelebb kerüljenek a webrádió és tévézés eszközeihez, hogy egy plusz motivációt biztosítsunk számukra a későbbi munkához és projektekhez. Ugyanakkor fontosnak tartjuk azt is, hogy ezáltal a projekt által is elmélyíthetjük az egyesületeink közötti partnerséget.

Bővebben ...

Interradio-Active: Experiences in Action

astiOlaszországi partnerünk, a Vediogiovane Asti egyesület RadioAttivi néven egy több projektből álló programot valósít meg. A program elsősorban az új webes (rádiós és videós) technológiák használatáról és a kultúrák közötti párbeszédről szól. Az első projektre 2008 augusztus-december között került sor, a partnerek (Németország, Magyarország, Olaszország és Portugália) azon dolgoztak együtt, hogy közös eseményt hozzanak létre, és minden rádiós csoport azon dolgozott, hogy kitalálják a projekt filozófiáját, a kultúrák közötti párbeszéd területén próbáltak dolgozni azokkal az eszközökkel, amik rendelkezésükre állt (rádió, videó). Ennek a munkának az eredményét ugyanazon a napon mutatták be egy különleges esemény keretén belül.

A második projekt neve Interradio-Active: Experiences in Action. A projekt egy 5-6 napos ifjúsági cserét foglal magában, amelynek célja, hogy megosszuk azokat a tapasztalatokat, amelyeket az új technológiákkal való munka során, a kultúrák közötti párbeszéd területén sajátítottunk el. Ebben a projektben Portugália nem tud részt venni, olaszországi barátaink pedig ránk gondoltak, hogy beugorhatnánk helyettük. Mi a "Légy pozitív!" Ifjúsági Műsorral kapcsolatos tévés munkánkkal, tapasztalatainkkal járulunk hozzá az ifjúsági csere tevékenységéhez.

Egyesületünkből várhatóan négy fiatal és egy kísérő fog részt venni a március végén - április elején Asti-ban, Olaszországban sorra kerülő ifjúsági cserén. A tévéműsort készítő csapatának keddi gyűlésén megbeszéltük a részvételi feltételeket, és elkezdődött a verseny a helyekért. Két négyfős csoport dolgozik az első műsorunkon, amelyet februárban fogunk sugározni. A műsorhoz elkészített anyagok minőségén fog múlni, hogy melyik kiscsapat fog részt venni az ifjúsági cserén.

Február 20-22 között kerül sor az előkészítő látogatásra, ahol részletesen megbeszéljük a tevékenység programját.

Go to top